Balans; Arubaans Letterkundig Leven - Wim Rutgers

Balans; Arubaans Letterkundig Leven - Wim Rutgers
Merk: Editorial Charuba
Model: Book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 36,05€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

BALANS. ARUBAANS LETTERKUNDIG LEVEN: De periode van Autonomie en Status Aparte, 1954-2015
dr. Wim Rutgers

LITERATUURGESCHIEDENIS

Gedurende de afgelopen 40 jaar schreef Wim Rutgers tal van artikelen in diverse media als de lokale kranten, in tijdschriften en die in boekuitgaven verscheen over de Arubaanse literatuur. Dit literair kritische en literair historische werk ging steeds gepaard met zijn onderwijsactiviteiten op Colegio Arubano, het Instituto Pedagogico Arubano, de Universiteit van Aruba en later de Universiteit van de Nederlandse Antillen / University of Curaçao. Deze publicaties waren niet alleen voor geïnteresseerde lezers bedoeld maar nadrukkelijk ook voor de studenten. Deze stukken hebben hierdoor vaak een meer informatief dan opiniërend karakter.

Een aantal van deze afzonderlijke bijdragen zijn door Rutgers verzameld en in een meer gestructureerd chronologisch verband gepresenteerd. De verwachting was dat in al de losse steentjes toch een mozaïek te ontdekken valt over de ontwikkeling van een literatuur die tot nu toe te weinig specifieke aandacht heeft gekregen. Deze uitgave maakt de balans op van het letterkundig leven van Aruba vanaf het Statuut in 1954 tot 2015.

Het heeft volgens de schrijver zeer zeker zin om een ‘kleine’ literatuur als die van Aruba apart te behandelen. De moderne mondialisering brengt als tegenhanger een steeds toenemende aandacht voor het lokale voort. Ook een lokale literatuur van een klein (ei)land neemt deel aan de mondialisering en verbindt zo het lokale met het mondiale, met een modeterm momenteel ook wel als ‘global’ aangeduid: lokale uitgangspunten, geplaatst in een wijder perspectief van het regionale en het mondiale. Ook een klein eiland met een kleine literatuur is deel van een wereldwijde ontwikkeling. Daarom: is de lokale Arubaanse literatuur zowel regionaal als mondiaal gecontextualiseerd. Dat is de opzet van deze verzameling.

Deze studie is in zekere zin een vervolg op Henry Habibe’s Aruba in literair perspectief; tussen traditie en vernieuwing: 1905 – 1975 (Oranjestad: Unoca 2014) die het historische deel van de Arubaanse literatuur heeft beschreven. Balans, Arubaans Letterkundig Leven; De periode van Autonomie en Status Aparte 1954 – 2015 omvat de moderne literatuur.

Dr. Wim Rutgers verzamelde en bewerkte zijn publicaties over Arubaans letterkundig leven en verspreidde deze “Balans” eerder in digitale vorm.

WIM RUTGERS (1941) werkte als leraar aan het Colegio Arubano, het Instituto Pedagogico Arubano en de Universidad di Aruba en later Universidad di Antiya Hulandes/University of Curaçao. Hij publiceerde over de Nederlands Caraïbische Literatuur, onder meer in het dagblad Amigoe. In 1989 behaalde hij zijn doctoraal diploma Literatuurwetenschap en vijf jaar later, in 1994 promoveerde hij op het proefschrift Schrijven is zilver, spreken is goud; oratuur, auratuur en literatuur van de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2007, na zijn pensionering op Aruba, werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar Caraïbische Letterkunde aan de Universiteit van Curaçao. Wegens zijn verdiensten voor de Caraïbische Literatuur werd Wim Rutgers in 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Nederlands | hardcover | 271 pagina’s | Editorial Charuba | Aruba | 2016
ISBN  978 99904 69 10 3

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2019