Quaco. Leven in slavernij - Eric Heuvel & Ineke Mok

Quaco. Leven in slavernij - Eric Heuvel & Ineke Mok
Merk: Walburg Pers
Model: Comic book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 9,95€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

QUACO
Leven in slavernij
Ineke Mok & 
Eric Heuvel 

STRIPBOEK

Quaco is een verhaal uit het Nederlandse slavernij-verleden. Quaco is nog maar een kind als hij rond 1770 op brute wijze wordt ontvoerd door mensenhandelaren. Na een lange voettocht wordt hij verkocht aan de kapitein van een slavenschip. Daar weet Quaco de ontberingen aan boord te doorstaan en komt hij uiteindelijk in Paramaribo terecht op het erf van de rijke planter en bestuurder Walter Kennedy. Quaco wordt Kennedy's loopjongen en wordt later uitgeleend aan legerkapitein John Gabriel Stedman, die ten strijde trekt tegen de marrons (gevluchte slaven). Quaco moet mee en wordt onderweg geconfronteerd met het harde leven op de plantages. De militaire missies brengen Quaco in gewetensnood en dan dreigt hij ook nog zijn grote liefde Afua te verliezen. Quaco heeft echt bestaan. Hij was een van de miljoenen Afrikanen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische slavenhandel. Zijn levensverhaal is onder meer gebaseerd op het geïllustreerde verslag van John Gabriel Stedman over zijn tijd als legerkapitein in Suriname.

Op www.quaco.info vindt u achtergrondinformatie over Quaco en het Nederlandse slavernijverleden.

INEKE MOK ontwikkelt lesmaterialen over o.a. seksuele diversiteit, racisme en antisemitisme. Voor Eric Heuvels educatieve stripboek De Terugkeer ontwierp zij met Els Schellekens lessen en een docentenhandleiding. Ze is co-auteur van het waargebeurde levensverhaal in stripvorm van Jacquelina, slavin van plantage Driesveld (NiNsee/KIT 2010). Ook het lesboek bij de tentoonstelling Kind aan de ketting – opgroeien in slavernij (NiNsee 2009, www.kindaandeketting.nl) is van haar hand. Met Dineke Stam ontwikkelde zij Hoezo, Haarlem & de slavernij? (2013): een stadsroute, een tentoonstelling en lezingen. Ook op haar blog schrijft Ineke Mok over Quaco: www.cultuursporen.nl/blog

Striptekenaar ERIC HEUVEL, maker van avonturenstrips als January Jones en Bud Broadway, verwierf vooral faam met zijn educatieve strips over de Tweede Wereldoorlog. Ruim een half miljoen exemplaren van De Ontdekking, De Zoektocht en De Terugkeer vonden hun weg naar scholen. De Ontdekking en de Terugkeer werden zelfs als ‘Nationaal Geschenk’ aan 200.000 tweedeklassers van het voortgezet onderwijs uitgedeeld. In 2012 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze Stripschapsprijs. Ook zijn laatste educatieve stripboek, Nieuwe vrienden, over vooroordelen, is bekroond.

Het boek is geschikt voor jongeren tussen 12 - 16 jaar.

Nederlands | paperback | 80 pagina’s | Uitgeverij L | Oosterhout | 2019 2e herziene uitgave
ISBN  9 789088 865527 

 

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2020