Wuiven vanaf de waranda - Junnes E. Sint Jago

Wuiven vanaf de waranda - Junnes E. Sint Jago
Model: Book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 20,50€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

WUIVEN VANAF DE WARANDA
De interneringskampen op Bonaire en Curaçao tijdens de tijdens WO II
Junnes E. Sint Jago

GESCHIEDENIS

Wuiven vanaf de waranda is het eerste boek dat volledig gewijd is aan de interneringskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Bonaire en Curaçao hebben bestaan. Dat massaal oppakken van mensen in de gebieden van het Koninkrijk buiten Nederland en hen zonder vorm van proces voor vele jaren achtereen vasthouden in kampen, was mogelijk op grond van de op 10 mei 1940 geproclameerde Staat van Beleg.

Volgens de berichten zou verblijf in deze kampen wel meevallen vergeleken met de Duitse equivalenten. Toen de auteur van dit boek, drs. Junnes E. Sint Jago, er echter wat dieper indook, kreeg hij een veel somberder beeld van de omstandigheden waaronder degenen zich bevonden die ingevolge voormelde PB op Bonaire waren vastgehouden. Het viel hem bovendien op dat in 1947 nog steeds verzoekschriften vanuit het grote kamp op het zustereiland naar het Parlement werden opgestuurd; een teken dat de interneringskwestie dat jaar nog steeds niet was opgelost.

Met dit werk wil drs. Junnes E. Sint Jago derhalve de volgende twee voornaamste doelstellingen gerealiseerd zien: een bijdrage leveren aan de kennisverdieping van het Antilliaanse verleden, in dit geval van de periode rondom de Tweede Wereldoorlog, waarover een pijnlijk tekort aan studies bestaat; en: zorg dragen dat de betreffende mensen alsnog gerehabiliteerd worden. Op een uitzondering na zullen de meesten van hen thans niet meer in leven zijn; wat niet wegneemt dat het verlangen hiernaar bij hun familie moet zijn blijven bestaan.

Nederlands | paperback | 408 pagina’s | Gopher | Utrecht | 2007 | 1e druk
ISBN  978 9051 79496 0

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2020