Beneden en boven de wind - Wim Rutgers

Beneden en boven de wind - Wim Rutgers
Merk: De Bezige Bij
Model: Book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 20,55€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

BENEDEN EN BOVEN DE WIND  
Literatuur van de Nederlandse Antillen en Aruba
Wim Rutgers

LITERATUURGESCHIEDENIS

In 1499 passeert Alonso de Ojeda de Benedenwindse eilanden, In 1634 veroveren de Nederlanders Curaçao op de Spanjaarden. Dit zijn de eerste Europese contacten met wat later de Nederlandse Antillen genoemd zou worden. In ruim drie eeuwen ontstaan een taal, een cultuur en een literatuur, die op haar beurt de sociaal-economische ontwikkelingen weerspiegelt en voorspelt. Beneden en boven de wind is het verslag van de fascinerende zoektocht naar de Nederlandse Antillen.

In een maatschappij van Afrikanen, Noord-Europeanen, Portugese joden en een handvol Spanjaarden en Indianen, ontstond een mondelinge literatuur: de liederen van de slaven, de cantic, en de verhalen die ze elkaar vertelden, de cuenta, waaronder de verhalen van de sluwe spin Nanzi.
In de koloniale tijd verschenen de eerste kranten, openden de eerste boekhandels hun deuren en organiseerden de kolonisten zich in dichtgenootschapen en leeskringen.

Rond 1900 breekt een nieuwe fase aan: de slavernij is afgeschaft en het hele volk moest betrokken worden in de maatschappelijke ontwikkeling. Deze fase wordt afgelost door de ‘holandisashon’: de Nederlandse cultuur en taal verdrukten het Papiamento en de Spaanse invloeden.
In 1940 wordt abrupt het contact verbroken. Een periode van ‘papiamentisashon’ breekt aan, die uiteindelijk leidt tot een bloeiperiode van de Antilliaanse literatuur, met schrijvers als Cola Debrot, Frank Martinus Arion, Tip Marugg en Boeli van Leeuwen.
Op 30 mei 1969 brandt Willemstad. De banden met Nederland worden grondig herzien: het Papiamento wordt voertaal en de eilanden zoeken aansluiting bij de Caribische literatuur.

WIM RUTGERS promoveerde in 1994 met de dissertatie Schrijven is zilver, spreken is goud, Oratuur, auratuur en literatuur van de Nederlandse Antillen en Aruba aan de Universiteit van Utrecht. Hij is verbonden aan het Instituto Pedagogico Arubano en de Universiteit van Aruba, Voor De Bezige Bij stelde hij Zingende eilanden samen, de beste verhalen van Caraïbische schrijvers.

Nederlands | paperback | 468 pagina’s | De Bezige Bij | Amsterdam | 1996
ISBN  90 234 3530 3

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2019