Wereldoorlog in de West - Liesbeth van der Horst

Wereldoorlog in de West - Liesbeth van der Horst
Merk: Uitgeverij Verloren
Model: Book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 15,00€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

WERELDOORLOG IN DE WEST
Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945
Liesbeth van der Horst

GESCHIEDENIS

Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba waren tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bezet, maar raakten wel bij de oorlog betrokken. Geraffineerde olie uit Curaçao en Aruba en bauxiet uit Suriname - een grondstof voor aluminium - waren van essentieel belang voor de geallieerde oorlogsindustrie. Engelse en Amerikaanse militairen kwamen deze industrieën beschermen. Hun aanwezigheid bracht nieuwe welvaart en een nieuwe, lossere levensstijl, maar stimuleerde ook het streven naar zelfstandigheid. Dit proces werd versterkt doordat de contacten met het moederland verbroken waren.

Desondanks leefde de bevolking hartstochtelijk mee met de gebeurtenissen in Europa. Er werden inzamelingen en hulpacties georganiseerd en veel Surinamers en Antillianen vochten in geallieerde dienst. De weinige Surinamers, Antillianen en Arubanen in Nederland hadden een relatief groot aandeel in het verzet. Wereldoorlog in de West geeft een levendig beeld van deze vergeten geschiedenis.

LIESBETH VAN DER HORST is directeur van het Verzetsmuseum te Amsterdam. Zij heeft verschillende publicaties op haar naam betreffende de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Nederlands | paperback | 160 pagina’s | Uitgeverij Verloren | Hilversum | 2004
ISBN  90 6550 794 9

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2020