Koloniale mythen en Benedenwindse feiten - Luc Alofs

Koloniale mythen en Benedenwindse feiten - Luc Alofs
Merk: Sidestone Press
Model: Book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 25,70€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

KOLONIALE MYTHEN EN BENEDENWINDSE FEITEN

Curaçao, Aruba en Bonaire in inheems Atlantische perspectieven, ca. 1499-1936
Luc Alofs

GESCHIEDENIS

De geschiedschrijving van de zogenaamd Spaanse periode van de Benedenwindse eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire (ca. 1499-1634/6) wordt nog steeds gedomineerd door koloniale mythes over inheemse bewoners en Spaanse encomenderos. Inheemse bewoners worden beschreven vanuit een eurocentrisch perspectief ofwel als Giganten (Vespucci) ofwel als volgzame onderworpenen van Europese kolonisatie. Al in 1588, verdedigde Juan de Castellanos in zijn ‘Elegías de los claros varones de Indias y la historia del Nuevo Reino de Granada’ het encomienda systeem en prees hij de Benedenwindse encomendero’s Juan de Ampiés en Lazaro Bejarano. Twintigste eeuw historici reproduceerden deze koloniale verbeelding van de Benedenwindse eilanden. Europese nieuwkomers werden afgebeeld als de brengers van het christendom en humanisme of als oprichters van het (post) koloniale context van de Nederlandse Antillen.

Ook literatoren werden beïnvloed door deze koloniale mythen. In 1970 liet arts en dichter Chris Engels (pseudoniem: Luc Tournier) archeologisch onderzoek in Aruba uitvoeren om uit te vinden of de inheemse bevolking inderdaad Giganten waren. Cola Debrot baseerde zijn novelle De Vervolgden (1981) op het werk en leven van christenhumanist Bejarano. Humanist Frank Martinus Arion pleitte in 2003 zelfs voor het oprichten van een standbeeld voor Bejarano: ‘als de eerste Curaçaose bestuurder die zich met hart en ziel voor ons eiland heeft ingezet en zijn nut meer dan eens bewees. Bovendien was hij één van de eerste humanisten van de nieuwe wereld’. Deze publicatie is een exercitie in het deconstrueren van koloniale mythen en het tot stand brengen van een gedekoloniseerde inheems Atlantische Benedenwindse geschiedschrijving.

LUC ALOFS (1960) studeerde culturele antropologie aan de Katholieke Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde als historicus aan de Universiteit van Leiden. Hij woont en werkt sinds 1990 op Aruba, alwaar hij gedurende 20 jaar werkzaam was aan het Instituto Pedagogico Arubano. Luc Alofs is momenteel hoofddocent Onderzoek aan de Universiteit van Aruba en namens deze universiteit partner in het NWO/KITLV-project Travelling Caribbean Heritage. Hij vervulde adviserende en besturende functies, onder meer als curator van het Historisch Museum Aruba, lid van de koninkrijkswerkgroep ‘Cohesie in het Koninkrijk’ en voorzitter van de Nationale Commissie van UNESCO op Aruba.

Luc Alofs publiceerde onder meer ‘Ken ta Arubiano?, sociale integratie en natievorming op Aruba’ (samen met Leontine Merkies), ‘Slaven zonder Plantage, (kinder-)slavernij en emancipatie op Aruba’ en ‘Onderhorigheid en separatisme; koloniaal bestuur en lokale politiek op Aruba, 1816-1955’. In 2018 verschijnt van zijn hand de biografie ‘Goddelijk als altijd, het leven en werk van Mo Mohammed’.

Nederlands | paperback | 176 pagina’s | Sidestone Press | Leiden | 2018
ISBN  978 90 8890 601 5

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2020