Hot Brazilian Wax - Eric de Brabander

Hot Brazilian Wax - Eric de Brabander
Merk: In de Knipscheer
Model: Book
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: 17,90€
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

HOT BRAZILIAN WAX EN HET REQUIEM VAN ARTHUR BOOI 
Eric de Brabander

ROMAN

Arthur Booi bedoelt het goed. Tijdens zijn studie geneeskunde raakt de Curaçaoënaar gefascineerd door de alternatieve kanten van het vak die de term ‘wetenschappelijk’ niet mogen dragen. Dat frustreert hem enorm. Als scepticus heeft Arthur genoeg noten op zijn zang, maar hij twijfelt nog in welk kamp hij moet meezingen. Zijn kennismaking met kwakzalver dr. Kretchmer maakt het er niet makkelijker op. Arthur ziet resultaten die de arrogante westerse geneeskunde té snel wegzet als placebo-effect of als ruis in de statistieken. Nog meer frustratie volgt, waarna het noodlot zich plots aandient. Wanneer Arthur terugkeert naar zijn geliefde Curaçao en daar een praktijk begint als huisarts, probeert zijn vrouw Estelle hem nog in het gareel te houden. Maar het is te laat. Als het dat al niet veel eerder was... Als een Grieks drama, begeleid door paukenslagen, voltrekt zich het lot van Arthur, die het allemaal gelaten ondergaat.

Op tragisch-subtiele wijze weet De Brabander in Hot Brazilian Wax het onvermogen in kaart te brengen om twee verschillende werelden met elkaar te verzoenen. De spagaat waarin de hoofdpersoon verkeert heeft een funeste uitwerking op zijn omgeving, niet in het minst op hemzelf. Dat De Brabander deze decompensatie uitgerekend op de persoon van een huisarts projecteert, geeft een stekelige rand aan deze roman. Wie trekt immers de gangen van zijn eigen huisarts na? Net als in zijn debuutroman Het hiernamaals van Doña Lisa duikt Eric de Brabander weer in wat hijzelf 'de kakofonische orkestbak van de Cariben' noemt. Maar in Hot Brazilian Wax contrasteert die kakofonie met het nuchtere Groningen en het zakelijke Amsterdam.

BOEKRECENSIE
‘De bekende Nederlandse auteur Simon Vestdijk zei ooit: een roman die het niet waard is twee keer te lezen, is het ook niet waard een keer te lezen. In de wetenschap dat interpretatie nooit definitief is, zal ik het boek ooit nog een derde keer gaan lezen.’ Wim Rutgers, AMIGOE

‘Met Hot Brazilian Wax… heeft Eric de Brabander een uniek boek aan de Caraïbische literatuur toegevoegd.’
Ezra de Haan, LITERATUURPLEIN

‘Het is een boek waarbij ik u vast waarschuw voor schokkende beelden en dat u niet moet lezen als u alleen thuis bent en van dieren houdt en religieus bent en in gebedsgenezers, handopleggers of voodoo gelooft.’
- Stanley Brown, AMIGOE/ÑAPA

‘Prettig geschreven en fijn vormgegeven roman.’ - S.M.J. Angenent, NDB/BIBLION

‘Het is een boek geworden om in één ruk uit te lezen.’ - Jan Bouman, ANTILLIAANS DAGBLAD

ERIC DE BRABANDER (1953) groeide op Curaçao. Hij studeerde tandheelkunde in Nederland, werkte enige tijd aan een universiteit in New York en keerde daarna definitief terug naar Curaçao. Hij debuteerde met de roman Het hiernamaals van Doña Lisa in 2009. Hot Braziliaan Wax is zijn tweede roman.

Nederlands | paperback | 291 pagina's | In de Knipscheer | Haarlem | 2011
ISBN  978 90 6265 678 3

Powered By OpenCart
BookIsh Plaza © 2020